DennisAxelssonsBlogg

Nu var det sagt!

Man bör... Man ska...

Publicerad 2011-02-01 20:27:52 i Allmänt,

Ja då sitter man här...igen.

Och bara vetskapen att man sitter här för att klaga, ja det gör det inte lätt. Men något ska jag nog kunna komma på...

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om såhär första inlägget på evigheter, egentligen borde man ju skriva en riktig kioskvältare om man nu ska skriva något.

Jag vet inte...

Antingen pratar man om det kommande vulkanutbrottet i Yellowstone, eller om oroligheterna i Kairo. För det verkar ju intressera alla, iallafall om man ska tro löpet.

Fast jag tror att jag vill börja med att sätta luppen på bankernas smyghöjande av sina marginaler.
Jag såg idag att den "rörliga" ränta, som egentligen inte är rörlig, ligger på runt 3,35%

Hur kan det bara gå till att vi "låntagare" bara går med på precis vilka premisser som helst. Det borde inte vara någon överraskning att även dessa bolag jobbar för att tjäna pengar, att alla "bankrådgivare" egentligen är säljare och tjänar pengar på varenda kund som kommer in genom dörren, på var enda transaktion, till och med på varenda inloggning som görs på deras Internetbank...
Det finns en trevlig sida på nätet, Allabolag.se, som ger den breda massan möjlighet att kontrollera och kolla företags verksamhet och eventuella vinster eller förluster.
MEN när det gäller banken så kan man inte hitta denna informationen som för alla andra företag. Och det retar mig att jag inte kan få reda på hur de sköter sin verksamhet, med mina och andras pengar. Visst, jag förstår att alla kunder är väldigt små "delägare" i den storbankvärlden, men trots allt delägare, och då har jag rätt att reta mig på det.

Jag är iallafall säker på att bankerna har höjt sina marginaler med en rasande fart jämnfört med den styrränta som man lutade sig mot när man lånade ut pengar till kleti och pleti till höger och vänster för några år sedan, även till mig.
Och jag TYCKER att det är helt ok, att ha en lönsamhet, jag tycker det är helt ok att ha bra täckningsbidrag men jag tycker inte att det är ok att vara i blåsväder och att gång på gång göra förlustaffärer med bankkundernas pengar, det är inte ok.
Jag funderar på att börja fakturera min tid som jag spenderar i bankkön, tid som man lägger i telefon med sin Bankrådgivare (säljare), för att få svaret: - Gå in på webbsidan så hittar du vad du behöver där.

Om jag varit nöjd med det som jag hittade där, hade jag kanske inte ringt alls... Men visst, tack för ytterligare debiterbar tid.

Jag återkommer i ärendet.

Kommentarer

Postat av: Johnni

Publicerad 2011-02-01 23:36:21

Dennis. För det första. Om du vill reda på bankerna vinst förlust är det bara att läsa deras resultatrapport på hemsidan. Enligt svensk lag ska publika bolag lägga sina resultat där. Så där finns det inga hemligheter. Och nu till den fråga som verkar störa dig mest, räntemarginalen. Nej, marginalen har inte höjts. Faktum är att det är sämre marginal nu än tidigare. Detta tror du säkert inte på men det är helt sant. Kom in en dag så ska jag visa dig. Den "koppling" som fanns förr mellan reporäntan och bolåneränta finns inte längre idag. Priset på pengar har gått upp till följd av att obligationsinvesterarna vill ha mer betalt sedan finanskrisen 2008/2009. Med förnyad oro i Portugal och Irland kan priset stiga ytterligare. Banken får alltså betala mer till investerarna för de pengar banken vill låna ut. Till sist, rådgivarna r inte säljare på samma sätt idag på grund av att du enligt lafir(lagen om finansiell rådgivning) inte få sälja en produkt till en kund på rådgivarens inrådan utan att först genomfört en behovsanalys av kunden. Det finns dock mindre aktörer på marknaden som fortfarande har stor del provisionsbaserad lön och då kan jag känna att de ibland åsidosätter lagen. Acta är ett sådant exempel. Därför har de också ett par hindra stämningar mot sig. Nej Dennis, klaga på elbolagen istället./ Johnni.

Postat av: Jojo

Publicerad 2011-02-04 09:01:57

http://www.e24.se/pengar24/dina-rattigheter/konsumentratt/fa-kunder-far-ratt-mot-banken-hos-arn_2592783.e24

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dennis Axelsson

Är det sagt? Då är det sagt!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela